Blog

Wijzigingen investeringsaftrek voor investeringen vanaf januari 2025

Bestaande basisprincipes investeringsaftrek

De investeringsaftrek op zich is geen nieuwe maatregel. Het werd jaren geleden al in het leven geroepen om bedrijven aan te moedigen om te investeren in hun activiteiten in België. De regeling biedt een fiscaal voordeel aan bedrijven die investeren in nieuwe vaste activa. Deze activa kunnen zowel materieel als immaterieel zijn. Het is enkel van toepassing voor investeringen in het belastbaar tijdperk. Je kan met andere woorden geen aftrek doen met terugwerkende kracht.

Wat bedoelen we met activa?
Activa zijn de bezittingen van een onderneming. Ze worden in geldwaarde uitgedrukt op de balans. We maken een onderscheid tussen vaste en vlottende activa. Vaste activa hebben voor langere tijd een nut in de onderneming. Voorbeelden hiervan zijn computers, gebouwen, auto’s, software (immaterieel) … De investeringsaftrek kan hier van toepassing zijn.

Vlottende activa kunnen (in theorie) op korte termijn omgezet worden in geld. Het gaat hier vaak over vorderingen, voorraden, bankrekeningen, … Deze komen niet in aanmerking voor de investeringsaftrek.

Niet elke investering komt in aanmerking. Een aantal voorbeelden van veelvoorkomende uitsluitingen zijn:

  • Activa die niet of op minder dan 3 jaar afgeschreven worden. Zo zijn gronden en terreinen uitgesloten omdat ze niet afgeschreven worden.
  • Tweedehandsaankopen; de activa die in aanmerking komen moeten zich steeds in nieuwstaat bevinden.
  • Activa voor gemengd gebruik. Dit wil zeggen dat de aankoop ook privé gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan een laptop of gsm.
  • Personenwagens en lichte vrachtauto’s. Hierop gelden enkele uitzonderingen zoals het wagenpark van een taxibedrijf of een rijschool omdat dit wel betrekking heeft op de beroepswerkzaamheden.
  • Activa die niet zelf worden gebruikt, maar bedoeld zijn voor verhuur of leasing. Ook hierop bestaan enkele uitzonderingen.

Een bepaald percentage van de aanschaf- of investeringswaarde van deze activa kan worden afgetrokken van de belastbare winst. Dit betekent dat de winst waarover je belasting betaalt, verlaagd wordt. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van het soort investering.

Wijzigingen in de investeringsaftrek

Eerder dit jaar werd een wetsontwerp goedgekeurd die enkele belangrijke aanpassingen in de regelgeving bevat. De focus komt te liggen op het fiscaal stimuleren van “groene investeringen”. De nieuwe regels zullen van toepassing zijn op nieuwe investeringen die vanaf 1 januari 2025 verkregen zijn of gerealiseerd zijn.

In de hervorming worden 3 categorieën voorzien.

  • Basisaftrek: deze aftrek wordt verhoogd van 8% naar 10%. Daarnaast bestaat er ook een verhoogde aftrek van 20% voor digitale vaste activa. Voorbeelden hiervan zijn software en apparatuur ter ondersteuning van digitale betalingen, facturatie, boekhouding, … Beide percentages gelden enkel voor eenmanszaken en kleine ondernemingen.

  • “Groene” investeringsaftrek: deze aftrek zal 30% bedragen voor de grote ondernemingen en 40% voor de eenmanszaken en kleine ondernemingen. Het gaat hier over investeringen in de volgende categorieën:
    • Efficiënt energieverbruik en hernieuwbare energie;
    • Koolstofemissievrij vervoer;
    • Milieuvriendelijke investeringen;
    • Ondersteunende digitale investeringen verwant aan de drie voorgaande types van investeringen.

Elke drie jaar zal de ministerraad een lijst opstellen met de investeringen die in aanmerking komen*. Dit laat toe om sneller in te spelen op de snel evoluerende technologie.

Ondernemingen die gebruik willen maken van deze aftrek moeten een attest aanvragen. Voor investeringen die mogelijk onder deze categorie vallen doe je er steeds goed aan om niet enkel de eindfactuur aan jouw boekhouder te bezorgen, maar ook de volledige offerte en technische details. Deze informatie zal nodig zijn om later de aanvraag voor het benodigde attest verder te vervolledigen. Tip: neem tijdig contact op met je boekhouder zodat de aanvraag correct kan gebeuren.

  • Technologie-aftrek: deze aftrek betreft milieuvriendelijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Als de aftrek éénmalig wordt toegepast, bedraagt deze 13,5%. In bepaalde gevallen kan de aftrek gespreid worden toegepast op basis van afschrijvingen en bedraagt deze 20,5%.

Daarnaast komt er ook een nieuwe uitsluitingsgrond. Vanaf 1 januari 2025 kan er geen investeringsaftrek meer toegepast worden voor investeringen in activa die een negatieve klimaat- en milieu-impact hebben als er op basis van de huidige technologie milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar zijn. Zo is de investeringsaftrek voor een gasketel bijvoorbeeld niet langer verantwoord vanwege alternatieven als elektrische verwarming of warmtepompen. Welke investeringen onder deze uitsluiting vallen, zal worden vastgelegd in een lijst die periodiek zal worden bijgewerkt*.

*Bij het opstellen van dit artikel was deze lijst nog niet bekend.